üvegrekattanva@2011.10.29.Most azt a “rendkívüli” könyvválasztékot szeretném nektek bemutatni, amit “Üvegfestés” témakörében kapni lehet… a választék ugyan nagy, de majd meglátjátok: igazából mégsem.

Átfogó, a hideg síküvegfestés technikáját részleteiben is bemutató könyv még nem jelent meg a piacon, a “Színes ötletek” és a “Fortélyok” sorozat  annál inkább vékony kis kiadványai, amik jobbára egy-egy üvegfestett tárgytípus elkészítését ölelik fel, vagy mintaötleteket, üvegfestés mintaíveket tartalmaznak egy-egy jeles alkalomhoz köthetően (karácsonyi üvegfestés, húsvéti üvegfestés stb).
Engem nem elégítettek ki ezek a vékonyka, jobbára csak egy-egy mécsestartó vagy váza megfestésére szorítkozó hobbi könyvecskék, viszont sehol nem találtam olyan kiadványt ami behatóbban foglalkozott volna a témával.
Hogy ennek mi lehet az oka??? 
A mai napig nem találok olyan könyvet, ami az üvegfestéssel kapcsolatban picit tartalmasabb, átfogóbb információkat hozna…
Mindig is hiányérzetem volt e téren.
Még kezdőként, mikor barátkozni kezdtem az üvegfestéssel, csodálkoztam rá, hogy nincs olyan kiadvány ami azokat az üvegfestőket célozza, akik nem egyszer-egyszer, hébe-hóba 🙂 festenek az ablakra egy hóembert, hanem kicsit professzionálisabbb célokra törnek, de még nem annyira “profik” hogy maguktól elboldoguljanak… se könyvet, se tanfolyamot nem találtam.
Így aztán magamtól tanultam és tapasztaltam ki mindent, ami e téren autodidakta módon lehetséges volt. Ugyan idővel elvégeztem a tradícionális üvegfestő és ólmozottüveg készítő OKJ képzést,…de ez egy teljesen  más technika.
A hideg síküvegfestéssel kapcsolatban ez a hiányérzetem mindvégig megmaradt.
A blogomat tulajdonképpen e célból indítottam.
Legyen egy olyan összefüggő, kizárólag a hideg síküvegfestésről szóló oldal, ami az üvegfestés részleteit, technikai fogásait is módszeresen ismerteti, mind gyakorlati mind “műélvezői” szempontból.
Na de visszakanyarodva a témánkhoz, ahogy kutakodtam most, sem lettem sokkal “boldogabb” a kínálat nem sokat változott az évek alatt.Szóval akkor lássuk a könyvfelhozatalt “ÜVEGFESTÉS” témakörben:

Ebből ami kicsit használhatóbbnak tűnik:

Ez a könyv 22 üvegfestett tárgy elkészítését mutatja be, lépésről-lépésre. Az ötletek nem rosszak, de az üvegfestést – önálló művészeti ágként – nem érzékelteti. Mondjuk valószínűleg nem is volt ez célja…

 

Csináld magad tippek – jók és gyengébbek egyaránt
Ez inkább Tiffany és tradícionális üvegfestés
Csak mandalaminták, szép gyűjtemény
Matricafestékhez minták, de alkalmazható üvegfestéshez
díszítőművészeti mintakönyv, motívumgyűjtemény

A Holló Barkácskönyvek sorozatból:

Üvegfestés könyvek – Fortélyok sorozat:

Üvegfestés könyvek – Színes Ötletek Sorozatban:

“No name” üvegfestés könyvek:

Ezek már üvegmatrica-festéssel foglalkoznak (minden ellenérzésem ellenére, ha már kutakodtam, ezeket is felsorolom):

Ha szeretnél egy gyakorlati tapasztalatokat összegyűjtő tartalmas, hasznos anyagot olvasni az Üvegfestés Színkeverési módszereiről, jelentkezz érte itt! A tanulmány ingyenes, klikk ide érte! >>>>

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related posts: